Neurje preobrazilo Slovenijo: Od snežnih presenečenj do boja z naravnimi silami!


Slovenijo je v zadnjih urah zajela izredna vremenska ujma, ki je s seboj prinesla obilne padavine, sunkovit veter in celo sneženje do nižin, kar je precej nenavadno za ta čas leta. Poročila z različnih koncev države pričajo o številnih težavah, ki jih je povzročilo neurje. Gasilci so imeli ponoči polne roke dela z odkritimi strehami, zalitimi hišami in podrtimi drevesi, predvsem v vzhodni polovici države in v osrednji Sloveniji. V Ljubljani je v Savskem naselju drevo padlo na več parkiranih vozil, podrto drevje pa je oviralo promet tudi na Bizeljskem.

Neurje ni prizanašalo niti oskrbi z električno energijo, saj so bile v soboto zvečer težave predvsem na Dolenjskem. Kljub težavam so pristojni te težave hitro odpravili, a neurje je pustilo opazne posledice. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je bilo zaradi neurja zabeleženih 145 dogodkov, na terenu pa je posredovalo 62 gasilskih enot, od tega štiri poklicne.

Sunki vetra so bili v osrednji Sloveniji izjemno močni, saj so ponekod presegli hitrost 100 kilometrov na uro. Na Šebreljskem vrhu je v kratkem časovnem obdobju padlo 30 litrov dežja na kvadratni meter, kar priča o izjemni moči padavin. Kljub neprijetnim vremenskim razmeram so nekatere predele države pobelile snežinke, kar je v marsikaterem kraju pričaralo idilično zimsko vzdušje. Na Kočevskem, v Beli Krajini in delu Dolenjske je zapadlo do štiri centimetre snega, nadmorska višina 500 in 600 metrov pa je prejela od 10 do 20 centimetrov snežne odeje.

Meteorologi sicer napovedujejo, da se bo vreme kmalu stabiliziralo. Danes bo delno jasno, s sončnimi obdobji predvsem na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja. V prihodnjih dneh pa se nam obeta postopno izboljšanje vremenskih razmer. Temperature bodo sredi tedna marsikje znova presegle 20 stopinj Celzija, med velikonočnimi prazniki pa lahko pričakujemo še višje temperature, celo do 25 stopinj Celzija.

Vsem, ki se v teh dneh odpravljajo na pot, svetujemo previdnost in upoštevanje vremenskih razmer ter stanja na cestah. Kljub izboljšanju vremena je zimska oprema za vozila še vedno obvezna na območjih, kjer so zimske razmere. Ne pozabite, da je varnost na prvem mestu, zato v slabem vremenu, če je le mogoče, odložite nenujna potovanja.

Leave a Comment