Vreme Ljubljana

Dobrodošli na spletni strani Vreme Ljubljana, kjer vam zagotavljamo ažurne informacije o trenutnem vremenu in napovedi za prihodnje dni.

Če želite izvedeti več o vremenskih razmerah v naslednjih urah ali dnevih, uporabite funkcijo animacije vremenske napovedi tako, da kliknete na puščico v levem spodnjem kotu zaslona in videli boste, kakšne vremenske razmere se obetajo v prihodnjih urah in dnevih.

Vreme Ljubljana – Trenutne temperature

Ljubljana, glavno mesto Slovenije, se nahaja v osrednjem delu države in je dom za več kot 280.000 prebivalcev. Vreme v Ljubljani je značilno za celinsko podnebje, kar pomeni, da so poletja topla in z vlažnimi obdobji, zime pa so hladne in običajno z nekaj snega. Spremljajte našo spletno stran, da boste vedno obveščeni o vremenskih razmerah v slovenski prestolnici. Ljubljana ima bogato zgodovino in kulturnimi znamenitostmi, se nahaja v osrednjem delu države in se ponaša z raznolikim celinskim podnebjem. Naš blog je namenjen vsem, ki si želijo bolje spoznati vremenske razmere v Ljubljani, načrtovati dejavnosti na prostem ali se prilagoditi na lokalno podnebje. Vabimo vas, da se nam pridružite pri raziskovanju vsega, kar vreme Ljubljana ponuja, in odkrijete, kako lahko izkoristite najboljše, kar nam ponuja narava.

Povprečne mesečne temperature v Ljubljani

Mesec Najnižja povprečna temperatura (°C) Najvišja povprečna temperatura (°C)
Januar -2.9 1.0
Februar -1.4 4.1
Marec 2.5 9.0
April 6.6 14.4
Maj 11.2 19.7
Junij 14.8 23.0
Julij 16.7 24.9
Avgust 16.2 24.2
September 12.1 20.1

Število deževnih dni na mesec v Ljubljani

Mesec Število deževnih dni
Januar 10
Februar 8
Marec 12
April 13
Maj 12
Junij 11
Julij 10
Avgust 9
September 10
Oktober 12
November 13
December 11

Vreme Ljubljana – Sezonske značilnosti

V vsakem letnem času Ljubljana ponuja raznolike možnosti za uživanje na prostem in raziskovanje mestnih znamenitosti. Ne glede na to, ali ste ljubitelj umirjenih sprehodov ob reki Ljubljanici, se želite povzpeti na grajski grič ali pa se odpraviti na kolesarski izlet, vam bo sezonsko vreme v Ljubljani omogočilo, da izkoristite najboljše, kar mesto ponuja. Z upoštevanjem vremenskih značilnosti vsakega letnega časa lahko načrtujete dejavnosti, ki vam bodo omogočile, da v celoti izkusite čarobnost Ljubljane.

Pomlad

 1. Povprečne temperature in vremenski pojavi: Pomlad v Ljubljani prinaša postopno segrevanje, s povprečnimi temperaturami, ki se gibljejo med 8°C in 18°C. April in maj sta pogosto obdobje nestanovitnega vremena z občasnimi plohami in nevihtami.
 2. Aktivnosti na prostem in dogodki: Pomlad je odličen čas za sprehode po mestu, obisk botaničnih vrtov in uživanje v prvih žarkih sonca na terasah kavarn. V tem času se začenjajo tudi številni kulturni dogodki, kot so Ljubljanski dnevi poezije in vina ter Festival urbane kulture.

Poletje

 1. Povprečne temperature in vremenski pojavi: Poletja v Ljubljani so topla, z dnevnimi temperaturami, ki se gibljejo med 20°C in 30°C. Poletni meseci so tudi najbolj vlažni, z občasnimi nevihtami in plohami.
 2. Aktivnosti na prostem in dogodki: Poleti je Ljubljana polna življenja, z mnogimi uličnimi festivali, koncerti in filmskimi projekcijami na prostem. To je tudi čas za kopanje v lokalnih rekah, jezerih in bazenih ter izlete v bližnje hribe.

Jesen

 1. Povprečne temperature in vremenski pojavi: Jesen prinaša hladnejše temperature, ki se gibljejo med 10°C in 20°C, z oktobrom in novembrom, ko se večkrat pojavljajo deževni dnevi.
 2. Aktivnosti na prostem in dogodki: Jesenski meseci so idealni za obisk vinogradov in degustacijo vin ter pohodništvo in kolesarjenje po okoliških hribih in parkih. V tem času se odvijajo tudi kulturni dogodki, kot so Ljubljanski mednarodni filmski festival in Festival Ljubljana.

Zima

 1. Povprečne temperature in vremenski pojavi: Zime v Ljubljani so hladne, z dnevnimi temperaturami med -5°C in 5°C. Sneg je pogost, zlasti v januarju, ko se lahko pojavi snežna odeja, ki traja več dni.
 2. Aktivnosti na prostem in dogodki: Zimska sezona ponuja priložnost za drsanje na prostem, smučanje in deskanje na snegu v bližnjih smučarskih središčih ter obiskovanje božičnih sejmov in prireditev, kot je Ljubljana Festival of Lights. Poleg tega je zima odličen čas za obisk muzejev, galerij in ogrevanih lokalov.

Nasveti za prilagajanje na vremenske razmere v Ljubljani

Z upoštevanjem teh nasvetov za prilagajanje na vremenske razmere boste lahko v Ljubljani uživali ne glede na letni čas ali vremenske razmere. Pomembno je, da ste pripravljeni na različne situacije in da spremljate vremensko napoved, da boste vedeli, kaj pričakovati. Prilagajanje na vreme in njegove značilnosti vam bo omogočilo, da izkoristite najboljše, kar mesto ponuja, in uživate v različnih dejavnostih na prostem, ki jih Ljubljana nudi skozi celo leto.

Obleka in obutev

 1. Pomlad in jesen: Za obdobje nestanovitnega vremena priporočamo plastenje oblačil, saj vam to omogoča enostavno prilagajanje različnim temperaturam. Nosite lahke jakne, ki jih je mogoče enostavno sneti, in udobne, nepremočljive čevlje, ki vam bodo zagotovili suha stopala v primeru dežja.
 2. Poletje: V poletnih mesecih izberite lahka in zračna oblačila, kot so kratke hlače, majice in obleke iz naravnih materialov, ki dihajo. Ne pozabite na klobuk, da zaščitite glavo pred soncem, in udobne sandale.
 3. Zima: Topla in nepremočljiva oblačila so ključna v zimskih mesecih. Nosite debele plašče, termo spodnje perilo, tople nogavice in zimske čevlje z dobrim oprijemom. Ne pozabite na šal, rokavice in kape, da zaščitite obraz in roke pred mrazom.

Zaščita pred soncem in dežjem

 1. Zaščita pred soncem: V poletnih mesecih uporabite kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, še posebej med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše. Nosite sončna očala z UV-zaščito, da zaščitite oči pred škodljivimi UV-žarki.
 2. Zaščita pred dežjem: Vzemite s seboj dežnik ali dežni plašč, ko so napovedane padavine. Vodoodporna obutev je prav tako koristna za ohranjanje suhih nog med deževnimi dnevi.

Varnostni nasveti za različne vremenske pojave

 1. Nevihte: V primeru neviht se izogibajte odprtim prostorom, vodnim telesom in visokim predmetom. Počakajte, da nevihta mine, preden nadaljujete z dejavnostmi na prostem.
 2. Visoke temperature: Med vročinskimi valovi poskrbite za zadostno hidracijo, izogibajte se neposredni sončni svetlobi in težkim fizičnim naporom, zlasti v najtoplejšem delu dneva.
 3. Snežni meteži in zmrzal: Pri nizkih temperaturah in snegu bodite previdni pri vožnji in hoji po zaledenelih površinah. Načrtujte dodaten čas za potovanja in se oblecite primerno za vremenske razmere. Redno preverjajte vremensko napoved in bodite pripravljeni na morebitne spremembe vremena.

Top zanimivosti povezane z vremenom v Ljubljani

Zanimivosti, povezane z vremenom v Ljubljani ponazarjajo, kako se je vreme skozi čas spreminjalo in kako se lahko spremeni v prihodnosti. Zavedanje teh dejstev nam lahko pomaga bolje razumeti vpliv človeka na okolje in kako se lahko kot posamezniki in skupnost prilagajamo na te spremembe.

Najvišje in najnižje temperature

 1. Najvišja zabeležena temperatura: V Ljubljani je bila najvišja zabeležena temperatura 40,6°C, ki je bila izmerjena 8. avgusta 2013.
 2. Najnižja zabeležena temperatura: Najnižja zabeležena temperatura v Ljubljani je bila -28,8°C, izmerjena 13. februarja 1929.

Najbolj neobičajni vremenski pojavi

 1. Toča velikosti golf žogic: V preteklosti so v Ljubljani in okolici poročali o nenavadnih točavnih nevihtah, kjer je padala toča velikosti golf žogic, povzročila je precejšnjo škodo na avtomobilih, stavbah in rastlinah.
 2. Megleni dnevi: Ljubljana je znana po svojih meglenih dneh, zlasti v jesenskih in zimskih mesecih. Mesto je obkroženo z hribi, zaradi česar se megla zadržuje v kotlini in ustvarja pravljično vzdušje.

Vpliv podnebnih sprememb na vreme v Ljubljani

 1. Naraščajoče temperature: Zaradi podnebnih sprememb opažamo trend naraščanja povprečnih temperatur v Ljubljani, kar vpliva na podaljšanje rastne sezone in povečanje števila vročinskih valov.
 2. Spremembe padavin: Podnebne spremembe vplivajo tudi na porazdelitev padavin, kar lahko privede do bolj ekstremnih vremenskih dogodkov, kot so poplave ali daljša sušna obdobja.

Vpliv vremena na vsakdanje življenje v Ljubljani

Vremenske razmere v Ljubljani vplivajo na številne vidike vsakdanjega življenja, od prometa in infrastrukture do športnih dejavnosti in družabnega življenja. Zavedanje teh vplivov in prilagajanje na različne razmere omogoča boljše načrtovanje in izkoriščanje časa v mestu. Prebivalci in obiskovalci Ljubljane se skozi leta naučijo, kako se spoprijeti z različnimi vremenskimi razmerami, kar jim omogoča, da uživajo v življenju v mestu ne glede na vreme.

Z razumevanjem vpliva vremena na vsakdanje življenje v Ljubljani lahko obiskovalci in prebivalci bolje načrtujejo svoje dejavnosti in se pripravijo na morebitne izzive, ki jih lahko predstavljajo različne vremenske razmere. Poleg tega lahko ta zavedanje prispeva k iskanju načinov za ublažitev negativnih vplivov vremena na lokalno skupnost in gospodarstvo.

Promet in infrastruktura

 1. Sneg in zmrzal: Zimske razmere, kot so sneg in zmrzal, lahko vplivajo na promet, kar lahko povzroči zastoje, zamude v javnem prevozu in zahteva dodatno pozornost ter previdnost pri vožnji in hoji.
 2. Poplave: Močne padavine ali hitro taljenje snega lahko povzročijo poplave, ki lahko vplivajo na infrastrukturo, kot so ceste, mostovi in železniške proge, ter omejijo dostop do nekaterih območij mesta.

Šport in rekreacija

 1. Vpliv vremena na športne dejavnosti: Različne vremenske razmere vplivajo na vrsto športnih dejavnosti, ki jih je mogoče izvajati na prostem. Na primer, toplejše vreme omogoča kolesarjenje, tek in rolanje, medtem ko hladnejše vreme omogoča smučanje, deskanje na snegu in drsanje.
 2. Uporaba zelenih površin: Vremenske razmere vplivajo tudi na to, kako prebivalci mesta uporabljajo zelene površine, kot so parki, vrtove in rekreacijske površine. Sončni dnevi spodbujajo druženje na prostem, piknike in druge aktivnosti, medtem ko deževno vreme lahko omeji uporabo teh prostorov.

Kultura in družabno življenje

 1. Organizacija dogodkov: Vremenske razmere vplivajo na organizacijo in izvedbo kulturnih dogodkov, kot so koncerti na prostem, ulični festivali in gledališke predstave. Slabo vreme lahko povzroči prestavitev ali odpoved dogodkov.
 2. Družabno življenje: Vremenske razmere lahko vplivajo na družabno življenje prebivalcev Ljubljane. Na primer, topli poletni večeri spodbujajo druženje na prostem in obiskovanje lokalnih dogodkov, medtem ko hladnejše zimske razmere spodbujajo druženje v notranjih prostorih, kot so kavarne, restavracije in kinematografi.

Vpliv vremena na lokalno gospodarstvo

 1. Kmetijstvo: Vremenske razmere, kot so padavine, temperature in dolžina rastne sezone, vplivajo na pridelavo poljščin in živinorejo. Spremembe vremena lahko vplivajo na pridelovalce in potrošnike ter na razpoložljivost lokalnih pridelkov.
 2. Turizem: Vreme vpliva na turistično industrijo, saj lahko določene vremenske razmere privabljajo ali odvračajo obiskovalce. Na primer, prijetno poletno vreme lahko poveča število turistov, medtem ko obilno deževje ali ekstremne temperature lahko zmanjšajo število obiskovalcev.
 3. Gradbeništvo: Vremenske razmere, kot so dež, sneg in veter, lahko vplivajo na gradbeno industrijo, saj lahko ovirajo ali upočasnijo delo na gradbiščih in vplivajo na varnost delavcev.

Povabilo k spremljanju radarske slike padavin v Ljubljani

Za vse, ki želite biti vedno korak pred vremenom in se pripraviti na morebitne padavine, vas vabimo, da redno spremljate radarsko sliko padavin za Ljubljano. Ta orodje vam omogoča natančen vpogled v trenutne in prihajajoče padavine, kar je še posebej koristno v obdobjih, ko so napovedane močnejše nevihte ali obilnejše padavine. Bodite vedno pripravljeni in obveščeni z našo radarsko sliko padavin!