Jesenski Prehod: Od Rekordno Namočenega Poletja do Napovedanega Lepšega Vremena

Letošnje poletje v Sloveniji je bilo izjemno, saj je bilo hkrati nadpovprečno toplo in rekordno namočeno. Z začetkom koledarske jeseni se obeta sprememba vremenskih razmer, ki bo po deževnem začetku prinesla tudi nekaj toplih dni.

Rekordno Namočeno in Toplo Poletje

Letos se je prvič doslej zgodilo, da je bilo poletje hkrati nadpovprečno toplo in rekordno namočeno, je ob koncu letošnjega poletja povedal klimatolog Gregor Vertačnik. Izstopalo je tudi po velikem številu neurij v razmeroma kratkem času. V letošnjem meteorološkem poletju, ki zajema junij, julij in avgust, je padlo približno dve tretjini več dežja, kot je dolgoletno povprečje. Ponekod, zlasti na območjih, kjer so imeli avgusta hude poplave, je ta količina presegla tudi 200 odstotkov.

Ekstremne Vremenske Razmere

V prvih dneh avgusta so marsikje, od območja Idrije prek Gorenjske do Koroške in severa Štajerske, izmerili rekordno višino padavin za časovne intervale od šest ur do nekaj dni. Dnevna vsota padavin med 3. in 4. avgustom letos je znašala 201, dvodnevna 258 in tridnevna 277 milimetrov dežja. Na samodejni merilni postaji Letališče Jožeta Pučnika so v noči s 3. na 4. avgust izmerili 160 milimetrov v šestih in 199 milimetrov dežja v 12 urah.

Začetek Jeseni z Obetajočim Vremenom

Z jesenskim enakonočjem se danes začenja koledarska jesen, ki kljub deževnemu začetku v prihodnjem tednu nato še obeta lepo vreme s temperaturami po nižinah okoli 25 stopinj Celzija. V astronomskem observatoriju na ljubljanskem Golovcu ob enakonočju drevi organizirajo dan odprtih vrat. Ob menjavi letnih časov Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani organizira dan odprtih vrat. Ta bo drevi potekal od 19. do 22. ure, za obisk pa je treba prek spleta rezervirati brezplačne vstopnice.

Astronomski Observatorij in Dan Odprtih Vrat

Napovedani so uvodno predavanje in kratke vesoljske novice ter predstavitev raziskovalne dejavnosti na observatoriju in ogled teleskopa Vega. Celoten program traja eno uro, ogledi pa bodo potekali v skupinah po 30 oseb z urniki na vsake pol ure od 19. ure do 20.30. “Obiščejo nas radovedni obiskovalci in astronomski navdušenci, da bi si ogledali delovanje observatorija, pogledali prvič skozi teleskop ali da bi od profesionalnih astronomov izvedeli kaj več o najnovejših odkritjih v tej vedi,” so zapisali pri fakulteti.

Napovedi za Prihodnje Tedne

Po napovedih vremenoslovcev se od ponedeljka obeta še nekaj toplih dni z najvišjo temperaturo po nižinah okrog 25 stopinj. Po rekordno namočenem in nevihtnem poletju, ki je bilo tudi nadpovprečno toplo, so bili tudi prvi trije tedni septembra nadpovprečno topli, tako da je bil september doslej primerljiv z rekordno vročim septembrom leta 2011. “Kot kaže, bo september kot celota drugi najtoplejši doslej,” je za STA v petek dejal klimatolog z Agencije RS za okolje Gregor Vertačnik.

Zaključek

Po izjemno vročem in mokrem poletju se z jesenskim enakonočjem začenja novo obdobje, ki obeta spremembo vremenskih razmer. Kljub deževnemu začetku jeseni se v prihodnjih tednih obetajo toplejši dnevi, kar je dobra novica za vse, ki se veselijo prijetnejšega vremena.

Leave a Comment