Vremenska napoved za 3.11.2023 in naprej: vremenske preizkušnje in pripravljenost Slovenije

Vremenska napoved in opozorila

V petek, 3. novembra, nas čaka spremenljivo do pretežno oblačno vreme s padavinami, ki lahko preidejo v nevihte. Meja sneženja se bo spustila do višine 1400 metrov, kar prinaša možnost sneženja v višjih predelih. Jugozahodnik bo vztrajal, temperature pa bodo dosegle od 10 do 15 °C. Ponoči bo dež vztrajal predvsem na jugu in vzhodu, z najnižjimi temperaturami od 6 do 11 °C, v alpskih dolinah pa malo nad ničlo. Sobota obeta suho vreme z delnimi razjasnitvami in večernim jugozahodnim vetrom.

Poplave in vpliv na okolje

Reke na Gorenjskem in v Posočju močno naraščajo, s pričakovanimi razlivanji v porečju Save Bohinjke in zgornje Soče. Vremenski portal Neurje.si svari pred močnimi nevihtnimi pasovi, ki bodo ponoči prešli državo, z možnostjo vetrolomov in intenzivnih padavin. Obalne regije se pripravljajo na vzvalovano morje in možnost poplav zaradi visoke gladine morja in jugozahodnega vetra.

Prometna varnost in ukrepi

Prometnoinformacijski center opozarja na spremenljive prevozne razmere in zaprtje nekaterih cest. Gasilci, civilna zaščita in Slovenska vojska so v pripravljenosti, zlasti na območju Baške grape, kjer so nekateri prebivalci že preventivno zapustili domove.

Pogled naprej

Vreme se bo v petek popoldne delno zjasnilo, a zvečer in v noči na nedeljo nas čakajo nove padavine z nevihtami. V nedeljo popoldne se obeta umiritev vremena. Naslednji teden pričakujemo delno sončno vreme z občasnimi padavinami, proti koncu tedna pa se povečuje verjetnost za oblačno vreme z dežjem. Temperaturne razmere bodo ostale zmerno tople z najvišjimi dnevnimi temperaturami okoli 15 °C. Prebivalci naj ostanejo pozorni na vremenske napovedi in opozorila.

Leave a Comment