Vreme in padavine povzročajo resne težave v Evropi

Vpliv El Niña in podnebnih sprememb na Evropsko vreme

Evropo v zadnjih tednih pestijo neobičajno močne padavine, ki so posledica kombinacije vremenskih vzorcev El Niño in podnebnih sprememb. Zaradi teh vremenskih pojavov so nekatere evropske skupnosti, že tako izpostavljene zaradi zastarelih obrambnih sistemov, sedaj soočene z uničujočimi poplavami.

Nedavne poplave v Evropi

Nemčija, Francija in Nizozemska so doživele intenzivno deževje, ki so povzročile stalne poplave in celo smrtni primer v Franciji. Severni deli teh držav so bili v četrtek poplavljeni, številne evakuacije so bile izvedene v zadnjih dneh. Poleg tega je centralna Anglija doživela obsežne poplave, s še več napovedanimi deževji na jugu. Po imenovanju neurja Henk, ki je prizadelo Anglijo in Wales, so se razmere samo še poslabšale.

Kaj povzroča močne padavine v Evropi?

Meteorolog Fabian Ruhnau je pojasnil, da so ekstremne padavine v Evropi delno posledica ‘zahodnega vremenskega vzorca’, ki prinaša nizkotlačne sisteme z obilico dežja v Srednjo Evropo. Vpliv klimatskih sprememb pa te razmere še poslabšuje. Višje povprečne temperature oceanov, delno zaradi vremenskega vzorca El Niño, povzročajo večje izhlapevanje in s tem več dežja v nizko ležečih regijah.

Zastarela zaščita pred poplavami

Zastareli sistemi upravljanja z vodo v severni Franciji se ne morejo spopasti z ekstremnim vremenom in podnebnimi spremembami. Nadaljnji razvoj ob rečnih bregovih in zaporedne nevihte so privedle do nasičenih tal, ki ne morejo absorbirati več vode. V Veliki Britaniji pa so skupnosti prepuščene zanemarjenim infrastrukturnim projektom.

Ukrepi za prihodnost

S segrevanjem planeta se povečuje tudi količina padavin. Za vsak 1°C segrevanja lahko ozračje zadrži 7 % več vodne pare, kar povečuje možnost močnih padavin. Evropa bo potrebovala izboljšane obrambne sisteme proti poplavam, zgodnja opozorilna sistema in ukrepe za odpornost, da bi omilila posledice močnih deževij.

Leave a Comment