Vpliv snežnega vremena in vremenskih pojavov na Severno Evropo

Zgodnje stratosfersko ogrevanje in možnost snega v severni Evropi

Vremenske napovedi za januar opozarjajo na možnost obilnejšega sneženja v severni Evropi, vključno z Veliko Britanijo. Pojav, znan kot “sudden stratospheric warming” (SSW), bi lahko privedel do dolgotrajnejšega mraza, podobnega tistemu iz leta 2018, ko je hladni zračni tok iz Sibirije prinesel “Beast from the East”. Kljub temu so meteorologi previdni glede natančne lokacije in intenzivnosti prihajajočih vremenskih razmer.

Kaj je sudden stratospheric warming?

SSW se pojavi, ko se vetrovi v stratosferi upočasnijo, ustavijo ali spremenijo smer, kar vodi do hitrega segrevanja v stratosferi za do 50°C. Ta pojav nato vpliva na jet stream, kar lahko povzroči, da hladnejši zračni tokovi iz Arktike prodrejo južneje v severno poloblo.

Kako bo to vplivalo na naše vreme?

Vpliv SSW na vreme ni takojšen; traja nekaj tednov, preden se začutijo posledice. Napovedi kažejo, da bi lahko drugi teden januarja pričakovali hladnejše obdobje, ki bi lahko trajalo vse do februarja. Zaradi tega obstaja povečano tveganje za hladnejše vremenske razmere in večje količine padavin v tem obdobju.

Napovedi za Veliko Britanijo: ali bo ponovno “beast from the east”?

Čeprav SSW ne prinaša vedno ekstremno hladnih pogojev v Veliko Britanijo, lahko tokratni pojav povzroči podobne razmere kot leta 2018. Toda zaradi spremenljivosti jet streama je težko natančno napovedati, kje in kako močno bo SSW vplival na lokalno vreme.

Prihajajoči vremenski dogodki: od storm gerrit do bomb cyclone henk

Poleg pričakovanega SSW, je bilo v zadnjem tednu decembra zabeleženo več intenzivnih vremenskih pojavov. Storm Gerrit je prinesel močne vetrove in obilne padavine po Veliki Britaniji in Irski, sledil pa mu bo še močnejši vremenski sistem, imenovan bomb cyclone Henk, ki naj bi prinesel močne vetrove, obilne padavine in v nekaterih delih celo sneženje.

Vplivi na Skandinavijo in severno Evropo

Poleg Velike Britanije bodo močno prizadeti tudi Skandinavija in druge severne regije. Napovedujejo se obilne snežne padavine in močni vetrovi, ki lahko povzročijo težave v prometu in drugih dejavnostih.

Trendi za zgodnji januar 2024

Vremenski modeli nakazujejo možnost propada polar vorteksa v januarju, kar bi lahko privedlo do bolj dinamičnega zimskega vremena po Evropi. To pomeni, da bi lahko hladnejši zračni tokovi iz Arktike dosegli celinsko Evropo, kar bi prineslo hladnejše in bolj nestabilno vreme.

Zaključek

Ta serija vremenskih dogodkov kaže na to, da bo začetek novega leta meteorološko zelo aktiven. Ljudje v prizadetih regijah bi morali spremljati vremenske napovedi in biti pripravljeni na morebitne ekstremne vremenske razmere. Kljub negotovosti glede natančnih lokacij in intenzivnosti prihajajočih pojavov, je jasno, da bo vreme igralo pomembno vlogo v življenju ljudi v severni Evropi v naslednjih tednih.

Leave a Comment