Obrat arktičnega vrtinca: Kaj nas čaka v Sloveniji?

Nepričakovani vplivi na naše vreme

V začetku meseca so se pojavili znaki razpada arktičnega polarnega vrtinca, fenomena, ki vsako leto vpliva na vremenske razmere po celem svetu. Ta pojav prinaša s seboj možnost prodora hladnega zraka proti tlom, kar bi lahko vplivalo na vremenske razmere tudi v Sloveniji.

Vetrovi spreminjajo smer

Stratosferska masa hladnega zraka, ki se oblikuje med novembrom in aprilom, se včasih nepredvidljivo obnaša. Klimatologi opozarjajo, da vrtinec ni v strogem smislu vrtinec, ampak gre bolj za območje, kjer vetrovi pretežno sledijo eni smeri. Ko ti vetrovi spremenijo smer, lahko to povzroči razpad vrtinca, kar ima lahko daljnosežne posledice.

Kako vpliva na Slovenijo?

Do zdaj razpad vrtinca ni vedno neposredno vplival na vreme v Sloveniji. Lani, kljub razpadu v marcu, je bil marec izredno topel. Vendar pa lahko v prihodnosti pričakujemo prodore hladnega zraka iznad Arktike, čeprav nas na splošno ščiti plast med troposfero in stratosfero, imenovana tropopavza.

Pričakujemo ohladitev?

Meteorologi napovedujejo ohladitev, ki naj ne bi bila neposredno povezana z razpadom polarnega vrtinca, ampak bolj z razmerami v nižjih zračnih plasteh, ki bodo omogočile prodor hladnega zraka iznad Severnega morja.

Vreme in počutje

Predvideno je, da bo vreme v prihajajočih dneh sončno in ugodno vplivalo na počutje, z možnimi povečanimi toplotnimi obremenitvami v soboto. Vremenske napovedi kažejo, da se bomo v Sloveniji lahko veselili več sončnih dni, ki bodo prispevali k prijetnemu vzdušju v deželi.

Leave a Comment