Ekstremne vremenske razmere v Evropi

Arktični Mraz v Skandinaviji in Smrtonosne Poplave v Zahodni Evropi

Rekordno Nizke Temperature na Severu

V severni Švedski in Finski so bile zabeležene rekordno nizke temperature, ki so povzročile kaos na cestah. Kvikkjokk-Årrenjarka, na severu Švedske, je zabeležil -43.6°C, kar je najnižja temperatura od začetka meritev leta 1887. Zaradi snega so številni ljudje obtičali v svojih avtomobilih, poroča Sverker Hellström, meteorolog na Švedskem meteorološkem in hidrološkem inštitutu.

Hladni Val v Helsinkih

Finska prestolnica Helsinki je doživela izjemno hladne dni. Mika Ratanen, raziskovalec na Finskem meteorološkem inštitutu, poroča, da je Botnijski zaliv med Švedsko in Finsko zaledenel prej kot običajno, najzgodnejše zaledenitve od leta 2011.

Smrtonosne Nevihte v Južnejših Delih Evrope

Poplave v Združenem Kraljestvu

V Združenem Kraljestvu so izdali stotine opozoril za poplave po nevihti Henk, ki je prinesla močne vetrove in obilne padavine. Najmanj ena oseba je umrla, ko je na njen avto padlo drevo.

Intenzivne Poplave v Franciji

V severnih delih Francije so intenzivne poplave pustile stotine ljudi brez elektrike in prisilile več kot 370 evakuacij. Departma Pas-de-Calais je pod “rdečim alarmom” za poplave.

Vpliv Podnebnih Sprememb

Podnebne spremembe, ki jih večinoma povzroča izgorevanje fosilnih goriv, povzročajo, da so ekstremni vremenski dogodki, kot so obilne padavine in nevihte, pogostejši in intenzivnejši. Kot je poudarjeno, se zaradi segrevanja Zemljine atmosfere povečuje sposobnost zraka za zadrževanje vodne pare, kar povečuje verjetnost uničujočih poplav.

Zaključek

Tako Skandinavija kot zahodna Evropa se soočata z ekstremnimi vremenskimi razmerami, ki jih zaznamujejo rekordno nizke temperature na severu in smrtonosne poplave v južnejših regijah. Te razmere so močan opomnik o vplivu podnebnih sprememb in potrebi po prilagajanju na vedno bolj nepredvidljive vremenske vzorce.

Leave a Comment