Divjanje orkanskih vetrov na Norveškem: Ali podnebne spremembe poslabšujejo ekstremne nevihte v Evropi?

Orkan na Norveškem razkriva kruto moč narave

Norveška se sooča s posledicami najmočnejše nevihte v zadnjih 30 letih, ki je prebivalcem pustila brez električne energije. Orkanski vetrovi s hitrostmi do 180 kilometrov na uro so zlasti močno prizadeli centralne dele države, kar je povzročilo poplave in obsežne motnje v prometu. Nevihto, poimenovano Ingunn, so norveški meteorologi poimenovali po izjemno močnem mlaznem toku, ki je prečkal Atlantik in “eksplozivno poglobil območje nizkega zračnega tlaka”, ki je prizadelo skandinavsko državo od sredine prejšnjega tedna.

Povezava med klimatskimi spremembami in ekstremnimi vremenskimi dogodki

Mnogi po vsej Veliki Britaniji, Irski, Norveški, Švedski in drugih evropskih državah, ki jih prizadenejo nevihte, se sprašujejo, ali so za to delno krive tudi podnebne spremembe. Vendar pa je dokazovanje neposredne povezave med klimatskimi spremembami in povečanjem števila ali intenzivnosti neviht zapleteno. V zadnjem času ni dokazov o pozitivnih ali negativnih trendih v številu ali intenzivnosti neviht, pravijo v britanskem meteorološkem uradu. Kljub temu večina podnebnih projekcij napoveduje rahlo povečanje števila zimskih neviht v Veliki Britaniji in drugih evropskih državah v prihodnjih letih.

Zakaj je letos toliko neviht?

Glavni dejavniki, ki povzročajo nastanek in vzdrževanje neviht, so kompleksni. Eden od glavnih dejavnikov je močan mlazni tok, ki je vplival na oblikovanje območij nizkega in visokega zračnega tlaka, kar se kaže v nevihtnem vremenu. Tudi pojav El Niño ima vpliv, kot je bilo to v letih 2014 do 2016, ko je Velika Britanija doživela veliko število neviht. Toplejše od povprečnih temperatur morske površine v Tihem oceanu, ki jih prinaša El Niño, imajo posledice po vsem svetu. V severni Evropi običajno prinaša vlažnejše in vetrovnejše vreme na začetku zime, preden temperature padejo proti koncu.

Ali podnebne spremembe poslabšujejo nevihte v Združenem kraljestvu?

Meteorologi so previdni pri trditvah, da nevihte postajajo močnejše kot posledica naraščanja temperatur. Vendar je jasno, da podnebne spremembe na različne načine povečujejo vpliv neviht. Kriza vpliva na povečane padavine, ki se pojavljajo pri ekstremnih dogodkih, kot je nevihta Ciarán novembra. “Ko vidimo nevihto, je verjetneje, da bo bolj intenzivna, ker je v ozračju več energije,” pravi Clare Nasir, višja meteorologinja na britanskem meteorološkem uradu.

Kako se nevihte poimenujejo v Evropi?

Evropske države se združujejo za sledenje in poimenovanje svojih ekstremnih vremenskih dogodkov. V Združenem kraljestvu, na Irskem in na Nizozemskem imena neviht določajo Met Office, Met Éireann in Kraljevi nizozemski meteorološki inštitut (KNMI). Imena se dodeljujejo po abecednem vrstnem redu, pri čemer se izogibajo črkam Q, U, X, Y ali Z, da bi bili v skladu z mednarodnimi standardi. Imena izvirajo s seznama, objavljenega na začetku vsake sezone v septembru, ki običajno izmenično vključuje moške in ženske možnosti.

Zaključek

Norveška in širša Evropa se soočata z vse pogostejšimi in intenzivnejšimi vremenskimi dogodki, ki jih mnogi pripisujejo podnebnim spremembam. Čeprav je neposredna povezava med podnebnimi spremembami in povečanjem števila ali intenzivnosti neviht zapletena, je jasno, da podnebne spremembe vplivajo na vse pogostejše in bolj uničujoče nevihte. Kot družba se moramo pripraviti na prihodnje izzive in razmisliti o prilagoditvenih ukrepih, da zmanjšamo vplive teh ekstremnih vremenskih dogodkov.

Leave a Comment